Kantalop Meyvesi ve Bilgileri

Kantalop Meyvesi Olgunlaşması ve Nasıl Tüketilmesi Hakkında Bilgiler


kantalop_kavunu

Kantalop meyvesi, misk kavunu gibi kantalop kavunu olarak bilinen ve cucurbitaceae familyasındaki bütün kavun ve kabuklularla yakın akrabadır. Kantalop, pürüzlü bir meyve kabuğuna sahiptir. Bu yüzden toprak, kirli sulama suları, hayvansal atıklar hasat sonrası yıkanma esnasındaki kirli sularla kolaylıkla kirlenebilir. Meyve yüzeyine salmonella bulaşmasını engellemek için akan su altında temiz bir fırça ile temizlenmelidir. Kantalop ve diğer kavun çeşitleri lezzetli ve besleyici olup insanların yemeğe doyamadığı bir meyvedir. 

En önemli tavsiye, kavunların ya buzdolaplarında saklanması yada hemen tüketilmesi gerekmektedir. 

Nasıl taze kantalop alırız? 

Kantalop, genellikle mayıs ayından ekim ayına kadar Kaliforniya'da yoğun olarak üretilmektedir. Bazı bölgelerde erkencilikte görülebilir. Kantalop fiyatları ekonomik olumsuzluklardan etkilenmez. Tam olgunluğunun anlaşılması için 3 önemli belirti vardır. 

- İlk belirti, kökler kurur, yapraklar simetrik bir şekilde yumuşar ve tarla genelinde bitki boylarında kısalma veya yatma söz konusudur. Eğer köklerde tamamen veya bir kısmı veya kök boyunca dişlilik ve yüzeyde pürüz varsa o kavunlar tam olarak olgunlaşmamıştır. 

- İkinci belirti ise ağ yada damar ağı kalın, gelişi güzel ve canlı olmalıdır. 

- Üçüncü belirtide ise yüzey rengi (temel renk) yeşilken sarıya, sarıdan gri veya açık sarıya dönüşmelidir. 

Olgunluk belirtileri bir kantalopta varken diğerinde olmayabilir. Olgun bir kantalop sarımsı renkte aroması olan ve çiçekle burnunda hafifçe bastırıldığında yumuşak olmalıdır. Taze iken perakende firmalarına götürülen çoğu kantalop oldukça sağlamdır. Yeme olgunluğunda olmayan kantaloplar da oda sıcaklığında 2 - 4 gün bekletilirse olgunlaşır. Kantaloplar, servis edilmeden önce genelde buzdolaplarında soğutulması tercih edilmektedir. Sulu, yumuşak kabukluluk aşırı olgunlaşmayı gösterir ve bu istenmeyen bir durumdur. Küçük yaralanmalar meyveye zarar vermezken, büyük yaralanmalar çürümeyi tetikler ve bunlardan bunlardan kaçınılması gerekmektedir. Kantalopun üstündeki yumuşaklık (özelikle kök boğazı yada dokudaki sulu yumuşaklık) çürüme belirtisidir.

Yorumlar