Atemoya Meyvesi ve Faydaları

Atemoya Meyvesi ve Faydaları

Atemoya Meyvesi (Şeker Elma) - Atemoya Meyvesi, Annona squamosa ve Annona Cherimola meyvenin tozlaşmasından oluşan melez Ameraikan yerli tropik meyvelerindendir. Atemoya meyvesi tropikal bölgelere özgü olup esnek ve son derece sağlam meyvelerdendir.

Atemoya kesildiğinde şekil olarak kalp şekline benzeyen ve mat yeşil renklidir. Kolayca çürüyebilen bir kabuğa sahip atemoya yuvarlak görünümlüdür. Şeker elması olarak bilinen Atemoya, Çerimoya meyvesi gibi yumuşak etli meyvelerdendir.

  • Atemoya Meyvesinin yaygın olarak bilinen isimleri Annon, Muhallebi Eması ve Custard Apple.
  • Atemoya Meyvesinin bilimsel isimleri Annona squamosa x A. cherimola and A. cherimola x A. squamosa hybrids.
  • Atemoya Meyvesi (Annonaceae family) anonagillerdendir.
  • Atemoya Meyvesinin familyası çerimoya, annona diversifolia, muhallebi elması, gölet elması, lama, sugar apple, cherimoya, soursop, custard apple, şeker elma, pond apple, ilama.

Atemoya Meyvesinin Çeşitleri

  1. Atemoya Geffner Türü, bu tür İsrail çeşidi olarak bilinmektedir. Bu tür tozlaşmadanda üretilen Atemoya çeşitidir. Çok üretilen Atemoya çeşitidir.
  2. Atemoya African Pride Türü, kalp şeklinde görünüme sahip olan bu çeşit orta kısmı kalın, birden fazla çekirdeğe sahip ve yüksek verimliliğe sahiptir. Erken olgunlaşan bu çeşiti ticari olarak en çok satılan Atemoya çeşitidir. Tatlı, yumuşak ve olgunlaştığı zaman yenilebilen türüdür. Protein, A vitamini, Kalsiyum ve Fosfor açısından zengin meyvelerdendir.
  3. Atemoya Bradley Türü, Geffner türüne göre daha az tüketilen türüdür. Fakat lezzet olarak harika bir tadı vardır. Bu türde genelde kök hastalıklarına rastlanmakta olup kök hastalıklarına karşı çok hassasdır. Yumurta şekline benzeyen ve oval olan bu tür orta boydadır. Yeşil renkli ve tatlıdır.
  4. Atemoya Malamud Türü, israil çeşidi olan Atemoya türüdür. Malamud türü genellikle pembe renklidir.

Atemoya Meyvesinin Faydaları

  1. Kilo kontrolü için kullanılan potansiyel meyvelerdendir.
  2. Egzersiz için daha fazla enerji harcamanıza yardım olur.
  3. Kardiyovasküler hastalıklarına karşı kullanılan ve riskini azaltan meyvelerdendir.
  4. Kanser riskini azaltan meyve türlerindendir.
  5. Kan basıncını düzenleyerek kolesterolü düşürücü etki yapan meyvelerdendir.
  6. Diyabet hastalarının çok tükettiği meyvelerdendir.
  7. Erkan yaşlanmayı önleyen meyvelerdendir.

Yorumlar