Agave Bitkisi ve Faydaları

Tropikal Meyveler

Bilimsel adı - Agave Americana (Amerika Sabırı) - Agave Bitkisi Hakkında Bilgiler

Agave bitkisi genellikle tekila yapımında kullanılan bir bitkidir. Agave Güney ve Batı Amerika bölgelerinde yetişen bala benzer doğal bir tatlandırıcıya sahip Güney Amerika'ya özgü bir bitkidir. Son derece tatlı bir bitki olan agave sağlıklı meyveye sahiptir.

Agave bitkisi Meksika, Arizona ve Yeni Meksika gibi güneybatı ülkelerinde yoğun bir şekilde üretilmekte ve tüketilmektedir. Agave toz şeker yapımında ve şurup yapımında da kullanılmaktadır. Çiğ olarak da tüketildiğinde insan vücutuna önemli besin değerleri ile etki yapmaktadır. Agave bitkisinin çiçekleri, yaprakları, rozet kısmı ve sap kısmı da yenilebilmektedir. Agave bitkisinin önemli özellikleri arasında idrar yolu enfeksiyonuna giderici etki yapmasıdır.

Agave Bitkisi Besin Değeri

Agave bitkisine hiçbir besin değeri katmadan demir vitamini yönünden oldukça zengin bir bitkidir. Agave çiğ, pişirilerek ve kurutularak da tüketildiğinden dolayı hiç bir vitamin kaybına uğramamaktadır. Kurutulmuş Agave bitkisi çinko içerdiği için yaraların iyileşmesinde gerekli olan mineraller için önemli bir kaynaktır.

Kalori Değeri48Sodyum Değeri0 mg
Toplam Yağ0 grPotasyum26 mg
Doymuş0 grToplam Karbonhidrat12 g
Çoklu Doymamış0 grDiyet Lifi1 gr
Tekli Doymamış0 grŞeker12 g
Trans0 grProtein0 gr
Kolesterol0 mg
A Vitamini Oranı% 2Kalsiyum Oranı0%
C vitamini% 4Demir Oranı0%

Agave Bitkisinin Sağlık Faydaları ve Çeşitleri

  • Agave attenuata
  • Agave parviflora
  • Agave tequila azul
  • Agave victoria-reginae

Agace attenuata, Jalisco Eyaletinde aslan kuyruğu olarak bilinmekte ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Agave parviflorayapraklarının beyaz, grafik şekillere sahip olması ve kıvrımlı filamenter bir görünüme sahiptir. Santa Cruz çizgili agave, yüzyıl bitkisi ve küçük çiçek agave gibi çeşitli adları vardır. Çiçeklerinin tatlı besinlere sahip olmasından dolayı bal arılarının çok sevdiği bitkilerdendir. Arılar sayesinde tozlaşma sağlanmaktadır.

Agave tequilana azul çeşitli gıda maddelerine sahip olmasından dolayı Jalisco ve Meksika gibi ülkelerde popüler içecekler üretiminde kullanılmaktadır.

Agave victoria-reginae beyaz geometrik yaprakları ünlü olan Agave victoria-reginae çeşiti Victoria reginae süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır.

Yorumlar