Ake Bitkisi

Tropikal Meyveler

Ake Bitkisi - Ake, sarı renkli siyah tohumları olan Jamaika'ın ulusal bir meyvesidir. Aril olarakta bilen yenilebilen meyve birçok mutfakta kullanılır. İç yırtıkları sarı dışı canlı kırmızı renkte olan meyve sebze yemekleri gibi pişirilir.

Afrikadaki ismi "Akye Fufo" olan meyve Ake ismiyle Batı Afrika'dan yayılmıştır. Genelde, 12m'ye kadar uzayabilen ağaç, her zaman yeşil kalan tropikal bir ağaçtır. Zengin esansiyel yağ asit içeriğiyle meyve her yerde açık sarıdan parlak kırmızı renk alabilir. Doğal açılıp olgunlaştırılması fayda sağlayacaktır. Meyve ağaçta açıldığı zaman kalın, yağlı, sarı kabukla çevrili 3 büyük yuvarlak siyah tohumları etrafa yayılır. Bu tohumlar, A vitamini, çinko ve protein açısından zengindir.

Ake bir meyve olasına rağmen çok farklı metotlarla pişirilir ve bir sebze olarak tüketilir. Pişilirken toksinlerinin suya geçmesi için iyice kaynatılması önerilir. Kaynatıldığı su dikkatlice dökülmelidir. İkinci kez kaynatılmasında bir sakınca yoktur, ama emin olmak için kaynatırken suya tuz atılabilir. Bu sayede meyvenin toksinlerden arındığına emin olunabilir ve sonra istenilen yemek tarifleri için kullanılabilir.

Kaynatıldıktan sonra bile, tohumlar, kabuklar ve diğer yapılarında toksin içeriği değişebilir, bu yüzden çocuk ve evcil hayvanların ulaşamadıkları yere atılmalıdırlar.

Yorumlar