Altın Elma (Ambarella Fruit) Meyvesi

Altın Elme / Ambarella Fruit / Golden Apple (Spondias dulcis) Tropikal Meyveler

golden_apple

Ambarella lifli ve hızlı büyüyen bir tropikal meyve türdür. Meyveleri ilk bir kaç hafta yeşil renkte ve daha sonra altın sarısına dönüşmektedir. Meyve tam altın sarısı rengini aldığında olgunlaşma evresine gelmektedir. Altın Elme (Ambarella Fruit) çiğ olarak tüketildiği gibi yemeklerde, çorbalarda, soslarda kullanıldığı ve tatlandırıcı olarak da kullanılmaktadır. Tat olarak biraz ekşidir. 

Spondias Dulcis- Ambarella,Golden Apple, Ambarella Fruit, Dwarf Golden Plum, Makok faring (in Thai) gibi isimleri de vardır.

Gevrek etli olan yani bir ayva meyvesi gibi ve biraz ekşi olan Altın Elma (Golden Apple) olgunlaşmamış meyvesine tuz, şeker ve biber katarak da tüketilmektedir. Bazı bölgelerde kurutularak da tüketildiği bilinmektedir. Altın Elma (Golden Apple) ağacı budama zamanından bir mango gibi budanır. Yaralı ve kurumuş olan dallar budanmalı yada biraz zarar görmüş olan dallar tedavi edilmelidir. Altın Elma (Golden Apple) meyvesinin büyüklüğü bir yumurtadan biraz daha büyüktür. Bir armut görünümünü anımsatan bu meyvenin orta kısmında bulunan tüylü yani çekirdek kısmı olan bölgeye dikkat etmeliyiz. Altın Elma (Golden Apple) ağaçları 12m ile 18m arasında boyları değişmektedir.

DİKKAT: Tüm meyveleri bıçakla keserek yemenizde fayda vardır. Özellikle çocuklarınıza vermiş olduğunuz meyvelere dikkat etmelisiniz. Çünkü bazı meyvelerin orta kısmı yani çekirdek kısmı çabuk çürüdüğünden zehirlenmelere neden olabilir. Meyvelerini 5C derecenin altında muhafaza etmeyiniz.

Altın Elma (Ambarella Fruit) Meyvesi Olgunlaşma ve Muhafaza

Olgunlaşmamış olan Altın Elma meyvelerini oda sıcaklığında ortalama 5C derecede muhafaza etmelisiniz. Bir hafta süre içerisinde olgunlaşma evresine gelmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi olgunlaşma atın sarısı renge dönüştüğü evredir. Olgunlaşmadan sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabında muhafaza edilen meyveler 1 saat kadar oda sıcaklığında bekletildikten sonra tüketilmelidir.

Yorumlar